IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведе ли коронавирусът до капиталов контрол?

Регулаторите на развиващите се пазари може да нямат друг избор освен да ограничат движението на капитали

10:57 | 10.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Благодаря за разясненията, аз мислех че това е само забрана да изнесеш парите в чужбина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
Капиталов контрол значи например да имаш 50 хил лв в банка, но ти наложат ограничение да не можеш да разполагаш с повече от 2 хил в рамките на един месец и да не можеш да теглиш в брой повече от 500 лв за месец. Или пък да искаш да си купиш валута срещу левовете, но да не ти разрешават. Числата в примерите са хипотетични, но принципът е да ти ограничат свободата на разпореждане с твоите собствени парични средства, които се намират в банката. Това не е равносилно на банков фалит, а по-скори мярка за опит да се предпази банковата система от срив. Такива сривове обикновено се получават при банкова паника водеща до масово теглене на депозити както се случи с КТБ, или влошена ситуация на банките вследствие растеж на лоши кредити и невъзможност банката да оцелее, ако изпълнява задълженията към вложителите. В настоящата обстановка има всички предпоставки властите в почти целия свят да бъдат принудени да наложат капиталов контрол след 1-2 месеца. Но да се надяваме, че ще се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Е, как така, какво значи да наложиш капиталов контрол - това е близко до експроприация на капитал. Забраната да го изнесеш бързо, може да означава да се понесат големи загуби. Общо взето това ще пречи на инвестициите и ще се разнесе лоша слава на такава държава и ще се вдигне рисковата премия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още